Er drikkevannet i Egersund trygt?

Et rent og trygt drikkevann, er noe vi i Eigersund kommune har tatt som en selvfølge. Utenom enkelte perioder med ufarlig dårlig lukt og smak, har vi fått det fra kommunen. Spørsmålet nå om vi kan forvente rent drikkevann også i fremtiden.

I nærheten av Holmavann og Kråkevann, som forsyner Egersund og omegn med drikkevann, har Norsk Vind satt opp en av vindturbinen på 210 meter i Egersund Vindpark. Hvor sikker kan vi være for at denne ikke utgjør en risiko for drikkevannet vårt? Det er spesielt mikroplast og oljesøl som utgjør den største faren og kan forurense drikkevannet vårt:

De enorme rotorbladene på vindturbinene, som er laget av glassfiber, er utsatt vind, regn, sol, snø og hagl. Dette fører til at store mengder mikroplast slites av rotorbladene, og mikroplasten virvles så opp i luften. Dermed blir drikkevannet, som ligger i nærheten av vindmøllen på kartet, utsatt. Mikroplast er selvsagt noe vi ikke ønsker oss i drikkevannet vårt.

Også uhell på turbinene kan føre til store lekkasjer av olje. En vindturbin inneholder rundt 3.000 liter gearolje og hydraulikkolje. Kun en moderat lekkasje av olje vil følge tårnet ned til bakkenivå. Men ved større lekkasjer vil olje følge vingene og bli spredt utover store områder ved hjelp av sentrifugalkraften. Olje vil da komme i drikkevannet vårt eller bli drenert ned i nedslagsfeltet for drikkevannet vårt.

Allerede ved utbyggingen av vindkraftverk, kan dessuten diesel fra anleggsmaskiner forurense grunnen i anleggsområdet. Anleggsmaskiner har lekkasjer, og diesel forsvinner ned i grunnen. Dette er svært urovekkende.

Det er skremmende å tenke på at får vi først oljesøl eller annen kjemisk forurensning i drikkevannet, finnes det ingen metoder for å rense det.

NVE og Norsk Vind har gjennomført risikoanalyser rundt forurensning ved utbyggingen av Egersund Vindpark og funnet den «akseptabel». Spørsmålet jeg likevel stiller, er om vi har noen garantier for at ulykker som fører til større lekkasjer, ikke vil påvirke drikkevannet vårt? Dette svaret kan jeg ikke finne noen steder i ROS-analysen (risiko- og sårbarhetsanalyse) til NVE og Norsk Vind. Kanskje det er på tide at kommunen selv gjennomfører en analyse i saken?

Om det så bare er en meget liten mulighet for forurensning av drikkevannet vårt, kan vi ikke risikere dette. Da må den omtalte vindturbinen tas ned. En uopprettelig skade på vannet vi bruker hver dag, vil være en katastrofe.

Én kommentar Legg til din

 1. Brage Sæther sier:

  Denne så skummel ut…
  Svært kort vei fra turbin til drikkevannskilde. Helt utrolig at myndighetene har gått god for dette. Som det skrives i bloggen; diesel- og olje-søl i forbindelse med anleggsarbeidet er mer regelen enn unntaket.
  Og disse industri-monstrene med svimlende 210 meter høyde, de lekker også. Brann og havari forekommer absolutt.
  Hva da? Utdeling av flaskevann i uoverskuelig framtid?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s