Historie er viktig for å forstå nåtiden og arbeide for en trygg fremtid

cimg4122

Å leve og bo i Egersund er i dag for de aller fleste trygt og godt. Vi lever et beskyttet liv borte fra krig og nød. De unge som vokser opp i Egersund i dag kjenner ikke til noe annet liv enn dette.

Og slik ønsker vi å ha det. Vi ønsker å bo i en by og i et land der folk kan leve uten å bekymre seg for hva morgendagen måtte bringe. Ofte tar vi det som en selvfølge at slik vil det alltid være å bo i Egersund og i Norge.

Mange som har levd en stund, husker likevel følelsen av å ikke føle seg trygge. Den kalde krigen med det spendte forholdet mellom øst og vest i perioden etter siste verdenskrig og helt frem til slutten av 1980-tallet, huskes av mange. Også nordmenn levde med usikkerheten om det igjen skulle bryte ut en ny krig som da mest sannsynligvis ville bli enda grusommere enn den forrige, nå med atomkrig og total utslettelse av jorda som skrekkscenariet. Nå er forholdet mellom øst og vest igjen begynt å kjølne.

De som har levd enda lengre, opplevde vår alles skrekk; Den ande verdenskrigen som også rammet Egersund. I dag er det nøyaktig 79 år siden tyskerne tok landet vårt og friheten vår, og også egersunderne opplevde hvordan det var å være underlagt, kuet og terrorisert av et annet land. Noen av disse egersunderne nektet å godta dette, og tok opp kampen mot overmakten med livet som innsats. De var med og bidro til at vi igjen var et fritt land 5 år etter. I dag er dessverre nazismen på fremmars i Europa. Grupper av høyreradikale vokser, og i Norge ser vi også tendenser til dette gjennom rasisme og hvordan mange ser på andre i landet vårt.

I år er det 102 år siden fredsavtalen etter Den første verdenskrigen ble underskrevet. Selv om Norge var nøytralt, mistet vi rundt halvparten av handelsflåten vår og 2.000 nordmenn mistet livet. Etter denne krigen, mente de fleste at det aldri kunne bli en ny verdenskrig, og bl.a Norge rusten ned sitt militære.  Noen tiår skjedde det mange trodde ikke kunne skje; Den andre verdenskrigen startet i 1939.

I dag kan vi heldigvis føle oss trygge i egen by og i eget land. Spørsmålet er så om vi kan regne med å ha det slik for alltid. Mørke skyer truer deler av verden, og mange bekymrer seg for om disse vil fortsette å spre seg videre over Europa og til Norge. Mange land i verden opplever harde tider med konflikter og krig. Millioner av mennesker må flykte fra krigssoner, og flere prøver å søke trygge havner i Europa. Bekymringen nå er om hvordan det vil påvirke oss i dette fredelige hjørnet av verden.

Vi har det, som sagt, trygt og godt her i Egersund. Å gå rundt og være redde og bekymret, er noe vi ikke har grunn til å gjøre. Men vi må heller ikke tro vi bor i en boble som ikke blir påvirket av verden rundt oss.

Vi må aldri glemme vår historie og hva som skjedde både da de to verdenskrigene og den kalde krigen rammet verden og Norge. Uten å kjenne vår historie, er det vanskeligere å forstå nåtiden og hva som kan skje i fremtiden.

Samtidig som vi skal hedre og minnes de som ofret livene sine for vår frihet under Den andre verdenskrigen, må vi må ta vare på hverandre, verne og kjempe for de verdiene vi har og gjøre det som kreves hvis det vi står for blir rokket ved, slik som våre forfedre har gjort før oss.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s