Nå må nedbyggingen av områdene utenfor storbyene stoppes

trafikkstasjon2-e1537612641923

Dalane Tingrett er foreslått nedlagt og tjenester flyttet til Stavanger. Nærreformen i politiet svekker beredskapen og tjenester i Egersund og Dalane når ulike ansvarsområder stadig flyttes nordover. Vegvesenet har redusert tilbudet kraftig på trafikkstasjonen i Egersund og økt bemanningen i Stavanger. Det ser ut til at Egersund Trafikkstasjon snart legges ned, Bygging av 2 spor mellom Stavanger og Sandnes står ferdig, videre sørover blir visstnok for dyrt. Nok en avdeling ved Eigersund sjukehus ble før jul lagt ned og tilsvarende tjenester skal etableres i Stavanger. Tjenester ved Egersund togstasjon har forsvunnet, og stasjonen er nå ubemannet. Fiskeridirektoratet, NAV-kontaktsenter og Skattekontoret er under press.

Listen er lang over tilbud som har forsvunnet, blitt svekket eller står i fare for å forsvinne helt fra byen og kommunen vår. Det er utrolig trist at vi som bor utenfor de store byene snart blir vingeklippet på alle områder.

Vi «vanlige folk» forstår ikke tankegangen til regjeringen i Norge, et av verdens rikeste land. Og det er ikke rart. I kommune etter kommune i Norge blir gode tjenestetilbud flyttet inn til de store byene. Sentraliseringen som har foregått de siste årene, bare fortsetter og fortsetter. Politikere og andre myndigheter sier at ved å samle tjenester i større enheter, blir tjenestene bedre. Hvorfor ikke heller være ærlige og bare si det som det er; det er makt, penger og økonomi alt dreier seg om.

«Avbyråkratisering og Effektivitetsreformen», som ble innført av Regjeringen i 2015, har så langt medført besparelser på flere milliarder i året. Det er som regel ikke feil å spare penger. Men disse besparelsene kommer nesten utelukkende fra distriktene der nedleggelser nesten har blitt dagligdagse. Distriktene tappes for flere og flere arbeidsplasser, og de offentlige tjenestene sentraliseres bare mer og mer.

At Regjeringen sparer penger ved å kutte, er en selvfølge. Men samfunnsøkonomisk og for folk i distriktene er dette ikke «god butikk». Dette ser det ikke ut som Regjeringen tenker på. Det at folk må reise langt for å få gjennomført tjenester som tidligere var tilgjengelige i nærområdet, koster samfunnet mye. Både den enkelte innbygger, bedrifter, næringslivet og kommuner utenfor storbyene taper på dette i form av reisetid og fravær. Et eksempel er behandlinger på sykehus som ikke lenger ligger i distriktene pga sentralisering. Da må man kanskje ta fri en hel dag i stedet for en time hvis sykehuset ligger i nærheten. Et annet eksempel er studenter som får økt fravær og høyere utgifter dersom f.eks trafikkstasjoner legges ned og de ønsker å ta førerkort.

Hvordan kan man så få stoppet denne negative utviklingen? Nye koster som skal styre landet, må kanskje velges inn på Stortinget om 2 og 1/2 år? Kanskje vi velgere må gi regjeringspartiene et «skremmeskudd» nå til høstens kommunevalg og vise at vi ikke godtar denne sentraliseringen som pågår ved å ikke stemme på partiene som sitter i dagens regjering? Men har vi noen garanti for at en eventuell ny regjering vil stoppe sentraliseringen eller bare fortsette i samme spor?

Man føler seg ganske så hjelpeløs i kampen mot makten som rår i landet når områdene rundt storbyene bare bygges ned. Vi blir ikke hørt. Men vi må ikke gi opp kampen for å stoppe denne bekymringsfulle politikken og utviklingen som skjer over hele landet. «Sentraliseringsballen» som bare ruller videre slik at områdene utenfor storbyene stadig bygges ned, må stoppes før det er for sent. Offentlige tjenester som blir sentralisert, kommer dessverre aldri tilbake.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s