Et skoleeksempel på hvorfor ikke kommunen bør være eiendomsutvikler

1 - Edited
Utsikt fra byggefeltet i Hestnes

Eigersund kommune ferdigstilte utbygging av hovedinfrastrukturen i byggefeltet i Hestnesmarke i 2015. Rundt 400 boenheter er på sikt tenkt etablert i feltet.

I Hestnesmarke er det tilgjengelig 12 eneboligtomter som skal selges til privatpersoner. En del større felt er tenkt solgt til eiendomsutbyggere / byggefirmaer.

Siden september 2015 er det bare solgt 4 av de 12 eneboligtomtene DNB har fått i oppdrag å selge for kommunen til privatpersoner. Prisene for råtomtene lå her i utgangspunktet på mellom 950.000 kr – 1.250.000 kr. Kommune har satt ned prisene med hele 20 % på 3 av tomtene uten at dette har hjulpet med tomtesalget.

Når det gjelder de 3 større feltene kommunen prøvde å selge til private utbyggere, har heller ikke akkurat dette salget tatt av. Resultatet er faktisk ingen solgte. Prisen ble her lagt på mellom 3.700.000 kr til 11.900.000 kr på feltene som henholdsvis er 1.500 kvm, 2.500 kvm og 10.000 kvm. Utbyggerne mente at prisene lå for høyt til at de var interesserte.

Manglende interesse for å kjøpe råtomtene, er kun en av utfordringene kommunen har stått ovenfor i Hestnesmarke. Flere etablerte beboere i området har vært lite fornøyd med måten kommunen gikk frem på i utbyggingsfasen. Noen av disse fikk, og får fremdeles, hjelp av advokater for å få kommunen til å ordne opp i rotet beboerne mener kommunen har stelt i stand under utbyggingen.

Politikerne i kommunen hadde store forventninger til rask og god inntjening på tomtesalg i Hestnes. Nå sitter de igjen med en gigantisk regning på flere 10-talls millioner i utbyggingsutgifter som de har tatt opp lån for å dekke, sinte beboere med advokater og bare 4 solgte tomter.

Det må også nevnes at kommunen er i en pågående konflikt med B&G om sluttoppgjøret etter arbeidet med infrastrukturen B&G har utført for kommunen i byggefeltet. Sluttsummen er derfor ukjent. Hvilke omkostninger som påløper i Sandnes tingrett er også ukjent. Rettsforhandlingene starter 1.oktober.

Hvorfor har så noen av kommunens flotteste boligtomter ikke blitt solgt? Et labert boligmarked har vært en av forklaringen kommunen har kommet med. Men tar vi turen et par hundre meter fra i kommunens utbyggingen, finner vi Norrøn Bolig AS sitt nye byggefelt. Her er det de siste årene blir bygget flere titalls nye boliger, og utbyggingen fortsetter i det området. Hestnes har vært en suksess for Norrøn, og en katastrofe for kommunen.

Jeg mener at Hestnes-utbyggingen er et skoleeksempel på at kommunen ikke bør drive med eiendomsutvikling. Dette må de overlate til proffene i markedet, de som kan dette med å utvikle områder for boligmarkedet. Hele området burde, etter min mening, vært solgt til en større utbygger som kunne stått for både infrastrukturen og boligbyggingen. Det viser seg også at boligkjøpere ofte ønsker seg «full pakke»; både tomt og hus fra samme firma. Da tror jeg utbyggingen hadde vært godt i gang med mange flotte boliger på noen av kommunens flotteste tomter. Eigersund kommune hadde da tjent gode penger på salget og samtidig som den allerede høye gjelden i kommunen ikke hadde vokst.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s