Rådmannen som vet hvor skapet skal stå

2018-03-11 19.32.28
Foto: Gro Anita Trøans facebookside

I 2 og et halvt år har Gro Anita Trøan vært Rådmann i kommunen vår. Da hun begynte i jobben i august 2016, slet Eigersund kommune med høy arbeidsledighet og dårlig økonomi. Men Trøen gikk i gang med jobben med stor entusiasme, og sakte men sikkert begynner hun å få skuta på rett kjøl.

Det å være rådmann er ingen jobb for pyser, det kreves både sterke rygg og bein i nesen. Det har Gro Anita Trøan. Det kan være både en utakknemlig og krevende jobb å være i toppledelsen i administrasjonen der upopulære avgjørelser til tider må tas. Dette har Trøen også måtte gjort.

Rådmannen er ofte skyteskive i media for politikerne i kommunen når hun tar beslutninger og som hun faktisk skal og må ta i følge lover, regler og reguleringer som politikerne selv har vedtatt. Flere ganger har Rådmannen uttalelse ikke blitt tatt til etterretning av politikerne som bruker makten sin i mange saker ved å gi dispensasjoner hun mener ikke burde blitt gitt.

I dag spilte politikerne nok en gang «dispensasjonskortet» da Planteknisk utvalg tok avgjørelsen om at den midlertidige brannstasjonen skal ligge på Langholmen. Dette til tross for at all ekspertise mener at Langholmen er et lite egnet sted å legge stasjonen. Politikerne viste ingen hensyn til uttalelsene fra Rådmannen, Vegvesenet og Fylkesmannen. Det som er ekstra ille er at det er de selv som nylig vedtok reguleringsplanen på Langholmen som de nå gir seg selv dispensasjon fra.

Politikerne i kommunestyret bør, etter min mening, heller ikke nesten automatisk gi etter for kapitalkreftene og næringslivet i kommunen når disse søker om dispensasjoner. De må ikke være så redde for å virke næringsfiendtlige og heller følge de regler og reguleringer som gjelder. Da vil næringslivet rette seg etter dette og dermed tilpasse utbygging og drift.

Politikerne skal selvsagt ikke følge Rådmannen i ett og alt. Det skal være store rom for politiske vurderinger og politiske mål for kommunen vår. Det er det vi har valgt våre politikere til å gjøre. Men man må ikke glemme at ingen kan lover og regler så godt som Rådmannen som daglig jobber med dette. Jeg synes det blir for enkelt å gi dispensasjoner over en lav sko når man til tider ikke har satt seg godt nok inn i sakene.

Å henge ut Rådmannen i media i tide og utide når hun bare følger lover, regler og reguleringsplaner som politikerne selv har laget, blir i mitt hode helt feil av politikerne å gjøre. Dette burde blitt diskutert internt. Jeg synes bare det er flott at vi har en Rådmann som har bein i nesa og setter ned foten når politikere ikke har forstått hva sakene egentlig dreier seg om i forhold til hvilke lover og regler som gjelder. Det burde politikerne også synes er bra.

Jeg tror at ved å følge reguleringsplaner forholdsvis firkantet, både når det gjelder næringslivet, byggesaker for private og kommunens egne prosjekter, og ikke gi dispensasjoner i så stor grad som i dag, vil dette føre til større respekt og forståelse både fra næringslivet og privatpersoner for at det faktisk må være begrensninger å følge.

Rådmannen har, etter min mening, gjort en meget god jobb i kommunen i løpet av den tiden hun har vært her i Eigersund, men selvsagt har jeg også har vært uenig i mange enkeltsaker hun har behandlet. Men vi trenger noen som vet hvor skapet skal stå, selv om det ikke alltid får stå der Rådmann Gro Anita Trøan mener det burde stå. Men sånn er det vel å være Rådmann?

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s